AURINKOKENNO

image360

Aurinkokennomuuntaa auringon säteilyn sähköenergiaksi valosähköisen ilmiön avulla. Auringonvalon osuessa piikennoon syntyy sähkövirtaa. Aurinkokenno ei kulu tuotantoprosessissa, vaan tuottaa valoisana aikana jatkuvaa tasavirtaa, jonka invertteri muuttaa vaihtovirraksi. Kennojen materiaali on yleensä joko monikiteistä tai yksikiteistä piitä. Kenno on kulumaton, pitkäikäinen  ja tehokas. Aurinkokennon tehokkuudesta riippuu koko järjestelmän sähkötuottokyky. 

 

Valoe käyttää taustajohdinpaneeleissaan joko MWT (Metal Wrapped Through)- tai uusia IBC (Interdigidated Back Contact) -yksikidekennoja. Molemmissa näissä kennon kontaktit ovat kennon takapinnalla, mikä mahdollistaa kennojen automaattisen ja luotettavan liittämisen sähköäjohtavaan taustalevyyn. Kennovalinnassa pyritään mahdollisimman korkeaan sähkötuottokykyyn ja pitkään käyttöikään. Koko käyttöiän aikana tuotetun sähkön määrä ja tuotantokustannus (Levelized Cost of Energy=LCOE) ratkaisevat investoinnin kannattavuuden.

VALOEN IBC-KENNO

Markkinoiden tehokkain aurinkokenno

Zebra-teknologiaan perustuva Valoen IBC (Interdigidated Back Contact) -kenno on kehitetty yhdessä saksalaisen tutkimuskeskuksen, ISC-Konstanzin, kanssa. IBC-kenno on tehokkain, pitkäikäisin ja ulkoasultaan tyylikkäin kaupallisesti saatavilla oleva aurinkokenno. Kennon etupuoli muuntaa yli 23 % auringon energiasta sähköksi. Kaksipuolisissa paneeleissa kennon taustapuoli kerää myös heijastunutta auringonvaloa nostaen lisää tehokkuutta.


Valoen N-tyypin yksikidekenno on kulumaton ja sen käyttöikä on rajaton. Kennon etupuolella ei ole lainkaan metallijohteita, joten puhdas pinta optimoi sähkön tuoton sekä näyttää tyylikkäältä.
 

Taustajohdinkenno ja taustajohdinteknologia mahdollistaa epätyypillisten (Odd-form) aurinkopaneeleiden valmistuksen. Epätyypillinen paneeli voi olla erimuotoinen ja -kokoinen ja joustava tai taipuva ja niitä voidaan integroida erilaisiin pintoihin ja rakenteisiin.
 

IBC-kennon tasainen väri tekee siitä haluttavan monenlaisiin kohteisiin.


Valoen aurinkokennotehdas Vilnassa

image361

IBC-kenno - vaativa valmistettava

Valoen taustajohdinpaneeli toimii parhaiten IBC-kennon kanssa. IBC-kennot ovat uuden teknologian tuotteita, eikä niitä ole ollut kaupallisesti saatavilla. Valoen tuotekehitys on panostanut vahvasti oman kennotehtaan rakentamiseen Vilnaan Liettuaan. Yhtiö osti Vilnasta perinteisiä kennoja valmistavan tehtaan ja sitä on modernisoitu IBC-kennotuotantoon soveltuvaksi. Viimeiset asennukset ovat käynnissä ja tuotannon ylösajo alkaa keväällä 2020.